Dyr

Høns

Høner på beite

Hønene hos oss har flere funksjoner. De produserer egg og blir etter hvert til kjøtt, men i tillegg til dette er de vårt store ess i ermet for jordforbedring. Når de kommer til oss på våren har de full fjærdrakt og settes rett ut på åkeren med eget krypinn der de vagler og legger egg. Huset deres kalles «eggmobil» og er flyttbart, så vi kan flytte dem rundt på åkeren systematisk gjennom hele sommersesongen og gi åkeren nyttig pleie og næring, samtidig som at hønene får være høner og hakke og sparke i jorda, finne mye god snacks i form av insekt, mark og snegler. Dette gir selvfølgelig mye god næring til eggene våre også. «Du blir det du spiser spiser» er å dra et kjent uttrykk litt lenger. Og vi tror det er noe i det.

På seinhøsten flytter vi hønene inn i et stort drivhus der de får utfolde seg rikt i restene av årets tomat- og agurkproduksjon. Vi fjerner all hyssing fra oppheng og slikt, og så får hønene slå seg løs. Da er det fest! 

Kaniner

Kaninkjøtt

Det var her vi starta. Kaninkjøttproduksjon. De bor inne i fjøset og fores primært opp på grovfôr (høy) med litt tillegg av mineraler og vitaminer i kraftfôr. Et fantastisk næringsrikt og magert kjøtt som virkelig er bærekraftig. Et mordyr kan på ett år produsere like mye kjøtt som en sau, men med langt mindre bruk av fôr. Vi ønsker at kaninene skal få utfolde seg så naturlig som mulig og jobber stadig med utvikling av bur- og bingesystem som fremmer dette. Vi er stolte av helsetilstanden på kaninene våre og siden vi slakter dem selv får vi virkelig en god titt inn i fasiten på slaktedagene.

 

Grønnsaker

Tomat og agurk

Tomat og agurker

Når 17.mai har passert kan vi plante ut tomat- og agurkplantene i drivhuset der hønene var på vinteren. Her er det virkelig enormt med næring, akkurat slik tomatene og agurkene trenger. Tomat og agurk plantet i næringsrik jord gjør noe helt spesielt med smaken. Når vi i tillegg lar sola være eneste lyskilde etter utplanting og lar modningen ta den tid den tar, kan vi love at smaken også blir deretter. 

Mikrogrønt

Mikrogrønt

Mikrogrønt er noe vi har hele året. Vi dyrker dem i et lite drivhus inne i gårdsbutikken vår. I tillegg til å være veldig dekorative, er de fulle av næring og smak gjør seg like godt i salaten som på brødskiva. 

 

Blomster i sesong

Blomster i sesong

Selv om vi holder til å Trøndelag og at somrene ikke nødvendigvis er av den varmeste sorten, er det fullt mulig å dyrke nydelige snittblomster til vakre buketter og dekorasjoner. Sesongen starter i månedsskifte juni/juli og holder seg fint til august/september. Alt er væravhengig så vi forlenger sesongen noe ved å dyrke disse i en drivhustunell. Vi bruker selvfølgelig ingen sprøytemidler i denne produksjonen heller. Tenk å kunne pynte med blomster du vet hvor kommer fra, som ikke har fløyet halve jorda for å være på ditt salongbord.

 

Gårdsslakteri

Gårdsslakteri

I 2019 sto vårt eget slakteri ferdig. Dette er primært laget for «fjørfe og haredyr» som det heter, og her slakter vi kaniner fra vår egen produksjon. Helt fra fødsel til ferdig slakt tas de vare på, stelles, pleies og næres opp. Det er noe ekstraordinært med å ha alle produksjonsledd i egne hender. Når hønseflokken skal skiftes ut slakter vi de gamle og rekker knapt å annonsere før alt er utsolgt. Det tar vi som tydelig tegn på at det er kvalitet i det vi leverer. God mat fra god jord.

 

Kjøkken

Krydderblanding

Lars Bjarte hadde sine første 7 år i Etiopia. Dette har ført til en enorm kjærlighet til smak og krydder. Derfor har vi laget vår egen kryddermiks som vi selger i butikken vår. En av ingrediensene i denne er «berbere», et signaturkrydder for Etiopia. Ikke akkurat kortreist, men av stor sentimental betydning. Kryddermiksen er en sikker vinner på stekte poteter, i marinader eller på ostesmørbrød for eksempel.

Te og tørkede urter

I vår egen hage dyrker vi mange urter. Vi høster dem, tørker dem og pakker dem. Noe som te, andre som krydder. Det er viktig å ta vare på de ressursene sommeren gir oss, til varme kopper te eller lune gryteretter en kald vinterkveld.

Sylteagurk

På sommeren dyrker vi pariseragurker. Denne noe bitre og litt tørre typen agurk egner seg meget godt til sylting. Vi vil primært være en råvareprodusent og selger en del av denne typen til folk som sylter selv, men når det blir litt overskudd tar vi vare på dette i form av å videreforedle agurkene til vår egen sylteagurk på glass. Denne selger vi i butikken vår.

Pizza- og pastasaus

Noen tomater får en sprekk eller kanskje de er i modneste laget for salg. Da tar vi disse, legger til urter og løk fra hagen og koker en deilig tomatsaus. Målet vårt er null svinn på all grønnsaksproduksjonen vår, og det betyr videreforedling av overskuddsvarer. 

Syltetøy, marmelade, sirup og geleer

Vi har en stor hage på gården. Når det eldgamle plommetreet nederst i hagen bugner av frukt og bærbuskene henger tunge av avling, greier vi ikke se på at fuglene spiser alt. Vi høster! Det å ta vare på ressursene rundt oss er viktig. Som mennesker har vi et forvaltningsansvar for omgivelsene våre, og vår måte å være dette ansvaret bevisst er å foredle de godene naturen kommer med. Så når løvetanna står gul og fin på våren eller når tyttebæra lyser rødt i høstskogen, klør vi i fingrene og kjenner en ærefrykt over det å kunne ivareta dette til glede og næring for oss selv og andre.